Тя стана най-възрастният доктор на науките в Германия

Ингеборг Силм-Рапопорт не е допусната до защита на дисертацията си за докторска степен през 1938 г. по време на нацисткото управление в Германия, защото е с еврейско потекло. Днес, 77 години по-късно, тя стана най-възрастният доктор на науките в Германия, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

 

През май Силм-Рапопорт, която по професия е неонатолог, е издържала устен изпит и днес получи докторската си степен от университета на Хамбург.

 

"След близо 80 години можем поне отчасти да поправим неправдата", казва медицинският директор на университетската болница Буркхард Гьоке.

 

Силм-Рапопорт на свой ред споделя, че за нея научната степен не е от значение, но е положила всички усилия да я получи, въпреки напредналата си възраст не заради себе си, а заради всички несправедливо ощетени по времето на Третия райх.

 

Ингеборг Силм-Рапопорт емигрира в САЩ през 1938 г. и работи като педиатър, преди да се премести заедно със съпруга си в Източен Берлин през 1952 г. Тя е първият ръководител на отделението по неонатология в берлинската болница "Шарите".