Недоволството им е предизвикано от плановете да се дадат два плавателни съда за скрап

 

Водолази от цялата страна се вдигат на бунт срещу ваденето на потънали кораби за скрап. Любителите на подводни спортове изпратиха отворено писмо до законодателите. Те са категорични, че без спешни мерки шансовете за развитието на атрактивен подводен туризъм у нас ще изчезнат.


Гневът на водолазите избухна след информация, че предстои изваждане за скрап на два кораба, потънали край южното ни крайбрежие още през 1941 г.


Корабите, които са потънали, са много атрактивни и не трябва да бъдат пипани”, категоричен е Орлин Цанев, председател на СНЦ „Black Sea Dive – Одесос”.


Учените застават зад водолазите и са категорични: корабите, останали под вода, не бива да се вадят.


Те имат своята история, част от тях са обвити в митове и легенди, които са атрактивни. Посяга се и на военни кораби, което е абсолютно нерегламентирано и забранено, тъй като военните кораби са със статут на военни гробища, ако има загинали моряци”, поясни д-р Преслав Пеев от Института по океанология към БАН.


Слабата соленост и слабото кислородно съдържание в черноморската вода са идеални за съхранението на всякакви артефакти, нови и стари подводни обекти.


Начинът за изваждането на потънал кораб обаче е посочването му като навигационна опасност.
Водолазите предлагат да се забрани ваденето от морето на всички обекти, потънали преди 1980 г.


Репортер: Искра Урумова

 

Снимка: Thinkstock