40% от продуктите съдържат опасни немлечни мазнини

Близо половината от кравето масло у нас не е масло. 40% от продуктите съдържат опасни немлечни мазнини. 

 

Изследването е направено в две независими лаборатории, по поръчка на организацията „Активни потребители”.

 

Според европейските стандарти маслеността на кравето масло трябва да е 80 на сто, а съдържанието на водата да не е повече от 16%. Ако маслото се отклонява от тези показатели, това не е нарушение. Нарушение е обаче, когато написаното върху етикета не отговаря на истината. Особено, когато има наличие на немлечни мазнини, най-често палмово масло. 

 

„Естествено, че ако тези продукти носеха на своите опаковки указание, че са смес и беше написано, че в тях има нещо друго, нямаше да говорим за проблем. Проблемът е в измамата”, заяви Богомил Николов от организацията „Активни потребители”. 

 

В 4 от 10 изследвани продукта лабораториите са открили немлечни мазнини между 10 и 60 на сто. Четирите марки масло имат и водно съдържание над отбелязаното на етикета. Според специалисти това е предпоставка за развитие на опасни микроорганизми. 

 

„Това е второ проучване в рамките на 9 месеца. Оказва се, че нищо не се е променило”, заяви Богомил Николов.

 

А резултатът е недоверие към родното производство. 

 

По закон маслото със съдържание на немлечни мазнини, трябва да е обозначено като "имитиращ" продукт. В някои магазини има специални места за такива артикули. 

 

Ако държим да мажем филията с качествено масло, има два основни белега, по които можем да го намерим. Първият е цветът. Качественият продукт е по-ярко жълтеникав. Освен това, когато започнем да го размазваме, качественото масло се маже по-трудно.

 

От Агенцията по храните, вече са взели проби от нарушителите, посочени в проучването. Резултатите ще са готови утре. При доказано нарушение партидите масло с подвеждащи етикети ще бъдат изтеглени от магазините. А предприятието ще понесе глоба от 2 000 до 4 000 лева.