Какво се случи в кулоарите на Народното събрание?

Снимка: БГНЕС

 

Бурен ден в парламента! Политически ултиматуми, опити за отлюспване на депутати и нови желаещи за високи постове. Какво се случи в кулоарите на Народното събрание?


За отлъчването на вечния вътрешнопартиен бунтар червените депутати се бяха събрали в почти пълен състав. Гласуването беше като истинско – тайно, с бюлетини и броене. Резултатът:


„Не се събират нужните две трети от необходимите гласове и Георги Кадиев остава част от парламентарната група”, обясни Красими Янков от БСП.


24-ма пуснали бюлетина за изгонването на Кадиев. 14 подкрепили оставането му в групата.


„Силата на левицата и на БСП е в многообразието. Да, той трябва да понесе своето наказание за това, че не се съобрази с мнението на групата, но това наказание не може да е изключване”, заяви Мая Манолова.


Георги Кадиев беше посъветван сам да прецени ще остане ли в червената група при този резултат. И той прецени, че ще остане.


„Това не е другарски съд, а тест на БСП за самата себе си. Днешният ден ще научи всички в БСП, че аршинът трябва да е еднакъв”, коментира Георги Кадиев.


Това не е първи разговор за изключване в БСП. Преди седмици мишена стана друг депутат, бивш министър и убедителен кандидат за лидер на партията – Драгомир Стойнев.


„За съжаление този избор показа, че парламентарната група не се съобрази с мнението на ръководството на групата, което е доста притеснително”, обясни Драгомир Стойнев.
С други думи – бламиране на лидера.


„Не може да се говори за бламиране на лидера, тъй като предложението за изключване на Георги Кадиев не е дошло нито от лидера, нито от ръководството”, каза Атанас Мерджанов.


Кулоарните коментари обаче бяха категорични – БСП вече има две парламентарни групи – на лидера и на бунтарите, което показвало, че нещата в столетницата не вървят никак на добре.


Повече по темата гледайте във видеото.