Това показват резултатите от последното научно проучване

Учени заснеха как диви шимпанзета пият ферментирал палмов сок в Гвинея, къто го събират с направена от тях "гъба" от листа, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

 

Почерпките за някои са били достатъчни, "за да показват видими признаци на опиянение". Големите африкански маймуни и хората имат генетична мутация, която им позволява да преработват ефикасно алкохола. Известно е също, че шимпанзетата се хранят с плодове, понякога паднали от дърветата и фермантирали - съдържащи етанол. За пръв път обаче изследване показва, че диви шимпанзета консумират алкохол доброволно, многократно и продължително.

 

Наблюденията на екип, ръководен от д-р Кимбърли Хокингс от университета Оксфорд Брукс, са продължили 17 години в Босу, Гвинея. Там селяните събират сладкия сок от рафия - вид палма,
като пробиват стъблото, закрепват за него съд и го покриват с листа. Течността ферментира бързо и се получава етанол. Селяните събират сока два пъти дневно. За да съберат сока, шимпанзетата  използват нещо като гъба от сдъвкани листа, която потапят в съда.

 

Учените са наблюдавали 51 такива сцени, като понякога те били масови, с участието на млади и стари, мъжки и женски животни. Маймуните под три години не се включвали, защото не можели да си направят гъбата. В пировете участвали 13 от общо 26-те възрастни шимпанзета в групата.

 

Съдържанието на етанол в сока било от 3,1 до 6,9 процента. Палмовият сок съдържа витамини и минерали. Той дава и енергия заради съдържащата се в него захар. Благодарение на нея вкусът му е приятен, дори с етанол.