"Топлофикация" има да връща пари на голяма част от сградите

 

Изравнителните сметки за парното ще се забавят с поне месец. Причината - нова наредба, публикувана в последния момент. Топлинните счетоводители се оплакаха, че ще трябва да преработват всичко, пресметнато дотук. Първите им разчети за изравнителните сметки, вече са готови.

 

Приятна изненада в изравнителните сметки за топла вода и парно в София. Почти половината от сградите в града ще имат да взимат пари от "Топлофикация" - става въпрос за 42% от сградите. 

 

В 32% от случаите, изравнителната сметка ще бъде на стойност до 10 лева. Това са основно жилищата с дистанционен отчет, при който всеки месец плащаме реално за това, което сме ползвали. 


На живеещите в 26% от сградите обаче предстои да връщат пари на топлофикация. Най-често става въпрос за сума между 250 и 500 лева за целия блок. Ако пък имаме да получаваме - най-често става въпрос за суми от над 500 лева на сграда.

 

Проблеми обаче може да имаме с водомерите. Те трябва да се проверяват на 10 години, защото иначе ще си платим солено с изравнителната сметка. Наредбата предвижда по 140 литра на ден на човек. Обърнато в пари, това прави близо 500 лева за сам човек, 1 000 лева – за двама и така нататък. Мярката важи не само ако не сме проверили водомера си, но и ако нямаме такъв, повреден е, няма пломба или не сме отворили на отчетниците да го проверят. А на този профил отговарят над 25 000 домакинства в София. Нещо повече – в такива случаи се начислява и разликата между общия и инвидидуалните водомери. Последните идеи как да става това бяха публикувани в наредба едва преди 48 часа. 

 

Счетоводителите са в шок. Те не виждат как ще пресметнат нещата наново и навреме. А забавянето ще е с близо месец. От фирмите за топлинно счетоводство призоваха енергийното министерство последните промени да влязат в сила от следващата година. Така сметките ще започнат да пристигат навреме. От министерството отговориха, че ще помислят.

 

Снимка: Shutterstock