Фирми-секачи в нарушение в Балкана на Север от София

 

Снимка: "Моята новина"

 

Нов случай на безскрупулна сеч в Стара планина. Този път сигналът идва от южните склонове, близо до София. Наш екип тръгна по следите. Какво откриха репортерите на Нова?


Планината на Север от София е златна мина за дърводобива. Сечищата са труднодостъпни и някои фирми секат почти безконтролно. Тръгваме да видим Апокалипсиса отблизо. С нас е и експерт-лесовъд.


„Това дърво, ако ги нямаше тези парчета и бяхме казали, че е незаконно отсечено, защото няма марка, фирмата щеше да ни каже, че е било маркирано по-нагоре на стъблото. Стъблото се маркира на метър и 30. Ето го. Няма маркиране”, обяснява Александър Дунчев, инженер-лесовъд от WWF.


Фирмата има разрешение за сеч. Но покрай законното, се реже и в полза на нечий джоб.


„Не може да става дума за единични дървета, защото намерихме на 100 квадратни метра поне 4 дървета без марки”, обяснява Александър Дунчев.


Попадаме и на друго грубо нарушение, което е заплаха за цялата планина – горски пъти, който е важен, когато става въпрос за пожар в планината. Именно оттам се предполага, че ще мине противопожарната кола.


Ако пламне гората, изровените пътища ще направят гасенето невъзможно. Знаят го пожарникарите, знаят го кметовете на селата, знае го и Илиян, който обикаля планината като ловец и три пъти лично е помагал на огнеборците.


Когато една фирма сече, тя е длъжна след това да възстанови пътищата. Обиколихме няколко стари сечища, но пътищата до тях са изровени. Дори руският ни джип закъса в коловозите.

 

Ядосан от нашето присъствие, отнякъде се появи представител на една от фирмите-секачи.
Намерихме и човекът, който контролира какво и как е свършено в гората.


„До края на месеца двете сечища, където се работи, ще приключат и до месец вероятно пътят ще е възстановен”, каза Митко Василев, старши лесничей в Държавното горско стопанство в София.
След нашия сигнал лесничеят обеща да провери отново какви дървета се режат. И ако установи нарушения да състави актове.


Повече по темата гледайте във видеото.