В приповдигнато увеселителен тон преминаха дебатите по трудовите поправки

 

По-високи заплати, повече празници, по-малко административни спънки пред бизнеса. Тези предложения за промени в трудовото законодателство бяха обсъдени в парламента днес. Кой какво предложи и защо на 11 юни депутатите се скараха за първи май?


В приповдигнато увеселителен тон преминаха дебатите по трудовите поправки. Най-много оживление предизвика искането на Атака минималната заплата у нас да е поне колкото в Европейския съюз.


„Остров Ва Нуа То. Минимална работна заплата - 280 евро! Ето тези хора, тези хора, получават повече, отколкото българите в европейска България”, възмути се Илиан Тодоров от „Атака”.


Значително повече подкрепа сред групите събра проектът на БСП, който предвижда серия административни облекчения за бизнеса. Сред тях - отпадане на задължителните правилник за вътрешния ред и годишен график за отпуските.  


„И тези хорица, които хабер си нямат кой го е измислил това, се прибират и започват да се питат кой с какъв график е, пък децата кой ще гледа, пък бабите заети ли са. Хайде, вече да не се правим на по-католици от папата. Вечно купуваме ноу-хау и продаваме донт ноу”, коментира Петър Кънев от БСП.


Протести в Левицата предизвика идеята на правителството да разреши на сезонните работници до 90 дни на еднодневни договори. Идеята - борба със сивия сектор.  


Най-много депутатски плам обаче роди искането на реформаторите 1-ви май да не е само Ден на труда, но и на Априлското въстание. Социалистите го удариха на чест.


„Просто искате да се закачате с БСП, с нейното традиционно празнуване на 1-ви май. А празникът на партията е на 1-ви август. Денят на нейното основаване през 1881 година”, поясни Георги Гьоков от БСП.


Гласуването по всички законопроекти е утре.


Повече по темата гледайте във видеото.