Младите предприемачи са на крачка от награда от 1 милион долара

 

Могат ли млади българи да спечелят международен конкурс с награден фонд от 1 милион долара? Находчивите предприемачи са изобретили уникален по рода си продукт, чиято цел е да улесни живота на хора с ампутирани крайници. Идеята им се заражда преди две години, но за да бъде материализирана, е необходима инвестиция от 350 000 лева. 

 

Замисляли ли сме се какъв би бил животът ни, ако нямахме крака? Такава е съдбата на Камен -параолимпиец, роден с един крак.

 

"На 400 метра личното ми постижение е 64 секунди и 65 стотни. В Пловдив имаше турнир. Тази година поради проблеми трябва да претърпя операция и няма да мога да взема участие. Ще съм само зрител", споделя младият мъж. 

 

Малко преди дипломирането си Камен получава дългоочакван подарък - обвивка за протезата си. Тя  променя живота му още на първия ден.

 

В света има едва три компании, които изработват обвивки за протези. Ето защо само за 10 дни българите получават десетки поръчки от САЩ, Бразилия, Япония и Тайланд. Цената на някои от артикулите достига до 1000 евро. Но Атанас и Георги намират начин да произвеждат обвивката и за не повече от 300 лв. - разход, който се покрива от Социалното министерство. Един от клиентите им споделил дори, че вече няма "фантомна болка". Това е симптом, от който страдат 80% от хората с ампутация и представлява болка или сърбеж с крайник, който липсва. 

 

Изобретението "Артезис" печели пето място в международен конкурс за социални предприемачи. 1 милион долара е наградният фонд, който се разпределя между 16 фирми от цял свят. Касичката на участниците се пълни с всеки зрителски глас. Гласуването става на сайта на "Артезис" и отнема не повече от няколко секунди. Последният срок да подкрепим българите е тази неделя.

 

Репортер: Деница Красимирова