Инцидентът се е случил над Черно море

 

Руски изтребител е прелетял само на три метра от американски разузнавателен самолет над Черно море. Това съобщава CNN (Си Ен Ен) по данни на висши представители във Вашингтон. 

 

По време на инцидента, станал на 30 май, американският самолет се е намирал в международно въздушно пространство. Руският изтребител е летял на същата височина до самолета на Съединените щати, след това е намалил скоростта и го е следвал известно време.

 

Преди няколко седмици друг американски самолет беше прихванат от руски изтребител над европейско въздушно пространство, а Вашингтон определи маневрата като опасна и непрофесионална. 

 

През април говорителката на Държавния департамент Мари Харф обвини Москва в „опасни действия“, защото руски изтребител „Су-27“ прехванал американски разузнавателен самолет над Балтийско море. По данни на САЩ е ставало дума за „обикновен полет“ в международното пространство.

 

Министерството на отбраната в Москва заяви тогава, че руският пилот не е допуснал „никаква извънредна ситуация“, самолетът на САЩ е летял с изключен транспондер, а разузнавателни машини на САЩ могат да изпълняват „обикновени“ полети само край границите на страната си.

 

Снимка: Shutterstock