Гарантирана ли е сигурността ни на родното море?

 

10 дни след официалния старт на летния сезон - масови проверки на плажовете. Гарантирана ли е сигурността ни на родното море?


Проверките от страна на комисия от областна администрация, която отговаря за всички плажни ивици отдадени от областния управител започна от Северния плаж в Бургас. Представители на всички държавни институции проверяваха за наличието на достатъчен брой спасители, реанимобили, както и за това дали се спазва равнопоставеността между свободна и платена зона за чадъри. Проверяващите бяха най-строги към изрядността на спасителите.


„В момента изисквам дневник за водно-спасителната. На всеки спасителен пост трябва да го има”, обяснява Васил Загорчев- експерт Водно спасяване-БЧК преди проверката на първия спасителен пункт.


В дневника всеки ден трябва да се описва кой спасител е на смяна и какви инциденти е имало по време на смяната.


„Щяхме да го подновяваме вчера, обаче дъжда го наваля излезе буря и го намокри. Щяхме да го правим за тази година. Аз принципно не отговарям за този дневник”, оправда се водният спасител Димитър Петров.


Нарушението трябва да бъде отстранено до две седмици. А в същото време здравни инспектори проверяваха медицинските пунктове.


„Виждате, че медикаментите са в срок, което е много важно за България, ясно ви е защо. Имаме го в наличните дози, които са по стандарт. Доволен съм и от това като лекар-анестезиолог, че линейката е чудесно екипирана”, похвали се д-р Пламен Диков.


Експертите проверяват и дали има достатъчно плажна ивица без платени чадъри.


Към момента 56 са безстопанствените плажове по Южното Черноморие. На тези, за които не се намерят наематели ще бъдат поставени табели „неохраняема зона”. На четири езика.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Цеца Алексова