Депутатите обсъдиха нови текстове, с които да ограничат преселението на избиратели

 

Опит за борба с изборния туризъм подхвана парламентът.  Депутатите обсъдиха нови текстове, с които да ограничат преселението на избиратели в навечерието на местния вот. 

 

В същото време, друг законопроект предвижда служебно вписване на незаконни жители, каквито най-често има в ромските махали. 

 

Преди два месеца Нова телевизия показа как в къща в монтанското село Сумер са се регистрирали по настоящ адрес 10 души. Само за март и април селото е нараснало с 90 жители. Днес обаче е пусто, както обикновено. 

 

Съмненията, че се регистрират за изборите, изглеждат съвсем основателни.

 

След 25 април няма регистрации. Нито един по никакъв повод. То приключи регистрацията за изборния туризъм и вече няма такива”, обясни кметът Любомир Манов.

 

Идеята на два от законопроектите е да объркат именно тези сметки. 

 

„Новозаселените избиратели, 40-50 в плевня, 20-30 в стая с коридор, 100 в опразнен терен, реално не живеят на новите си адреси, те ще се появят там на датата 25 октомври, когато ще гласуват на предстоящите местни избори”, обясни Мая Манолова от БСП. 

 

Текстовете предвиждат служебно заличаване на новодомците фантоми, ако са вписани в нарушение. Идея, която местните одобряват. 

 

„Тези адреси от 1 януари до края на април трябва всичките да се премахнат, това ще е най-справедливото решение”, смята Любомир Манов.

 

Проверките ще се правят както от кметовете, така и по сигнал. И тук почнаха тревогите. 

 

Кметът може да реши, че този, който не гласува за него, трябва да бъде дерегистриран”, заяви Илия Илиев от ДПС.

 

ДПС от своя страна предлага друга авангардна идея - хората без адресна регистрация, които просто живеят някъде, да получават служебна. Нещо, което депутати изтълкуваха като опит за узаконяване на ромските гета и изборния туризъм. ДПС обаче има различен прочит.

 

Оставянето на тези хора на улицата без покрив ги прави нелегитимни пред каквито и да е държавни институции и ги лишава от основни човешки права”, поясни Илия Илиев. 

 

Гласуването на проектите остава за сряда.