Това сочи проучване, проведено от агенция „Барометър България”

Задръстванията и постоянните, но некачествени ремонти са най-сериозните проблеми на столицата според нейните жители. Това сочи проучване на агенция „Барометър България”, проведено в края на май и началото на юни.


Сред мерките, които софиянци очакват да бъдат взети от местната власт, са и разкриването на повече паркоместа и места в детските градини и ясли.


Повечето жители на града са доволни от управлението на настоящия кмет Йорданка Фандъкова и смятат, че тя трябва да остане на поста. Около 33% от анкетираните пък искат нов градоначалник. Средната оценка за работата на столичния кмет е добър 4,2 по шестобалната система.


Като най-голямо постижение от работата на общината столичани посочват разширяването на метро мрежата, строежа на зала „Арена Армеец” и ремонтите на основните булеварди и улици.


За пловдивчани пък най-сериозният проблем се оказва липсата на достатъчно работни места. 
Жителите на града негодуват и срещу корупцията, високите данъци и такси и огромната разлика между с центъра и жилищните квартали.


Именно развитието на централната част на града пловдивчани считат и за най-доброто постижение на местната управа. Те одобряват и подобряването на инфраструктурата, както и изграждането на зони за спорт и фитнес.


Очакванията за нов кмет в Пловдив са изключително високи – 71% от анкетираните отговарят утвърдително на въпроса дали Иван Тотев трябва да бъде сменен. Малко над 12 на сто пък смятат, че не трябва да има нов градоначалник.


Средната оценка за работата на Тотев е 3,28.


Основните проблеми в Община Велико Търново, които посочват анкетираните, са лошата инфраструктура, недоброто състояние на кварталите, липсата на инвестиции и безработицата.
Като позитив в работата на общината великотърновци виждат ремонтите на детските площадки, на градския стадион, на онкологичния център, водния цикъл.


Повече от половината участници в проучването смятат, че кметът Даниел Панов трябва да бъде сменен на предстоящите местни избори. Средната оценка за дейността му е 3,02.


За старозагорци проблемът със замърсяването на въздуха продължава да е на дневен ред. 41,3% от анкетираните го посочват като основен проблем. 27,2% са недоволни от трафика и липсата на добра инфраструктура, а 23,8% смятат за проблем лошото състояние на пътищата извън града.


Най-голямо задоволство по отношение на работата на местната власт жителите на Стара Загора изказват заради новия парк, подобрената градска инфраструктура – тротоари, велоалеи.


Старозагорци оценяват работата на кмета си Живко Тодоров с добър 4,12 и цели 53% искат той да остане на поста си и след вота на 25 октомври.


В Община Русе 47,1% от анкетираните открояват безработицата, липсата на перспектива и ниските доходи на хората като основен проблем. Обезлюдяването на общината пък е проблем според 28,1% от респондентите. 23% посочват, че Русе не се развива заради злоупотреби, а 20% смятат, че се инвестират пари само за централната част на града, а се изоставят кварталите.


В сравнение с другите изледвани райони, русенци много трудно посочват в свободен въпрос какво е постигнато. Откроява се с 46,5% мнението на анкетираните, че в общината не се прави нищо.


Кметът Пламен Стоилов получава средна оценка за работата си 3,41. Точно половината от анкетираните обаче му поставят слаб 2.


Логично, 61 на сто от жителите на крайдунавския град искат нов кмет.