Двата големи труса от април и май са повредили 741 исторически паметници

Непал отвори отново за туристите днес повечето от културно-историческите си обекти, които пострадаха при двете последователни унищожителни земетресения неотдавна, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

 

В резултат на трусовете от 25 април и 12 май загинаха над 8700 души, хиляди сгради бяха разрушени или повредени, включително храмове, замъци и други исторически обекти, популярни сред туристите, на които икономиката на бедната страна разчита изключително много.

 

Сред обектите, отворени за посещения от днес, са шест от седемте паметника на световното културно-историческо наследство, признати от ЮНЕСКО, съобщи министърът на културата Крипасур Шерпа. Той отправи призив към туристите да идват в Непал, с което биха помогнали за възстановяването на страната.

 

От Националния департамент по археология пък съобщиха, че са взети мерки за гарантиране на сигурността на туристите, като на някои обекти посетителите ще получават и предпазни каски.
Изнесено бе, че трусовете са повредили 741 исторически паметници и за пълното им възстановяване ще са необходими 18 млн. долара.