Домоуправителят с нова мисия в жилищните комплекси

 

Нови правила за етажната собственост. В жилищните кооперации да се разменят имейли  и да има срокове за неотложните ремонти. Това са само част от планираните законови промени.


Най-важната документация в повечето жилищни комплекси е домовата книга! В нея се отбелязва кои са живеещите, колко пари дължат на домоуправетеля. Защото негови са основните проблеми. И не само, тук, в блоковоте, но навсякъде където има етажна собственост.


Именно поправките в Закона за управлението на тази собственост ще ни позволят да имаме, например, нова градинка, както във входовете като този, или да оправим дограмата, когато ни е нужно, за да ни е топло през зимата.


Комуникацията с жителите на блока - основното умение, необходимо за домоуправителя у нас. Хора като Галин, наели се да управляват общата част от собствеността на съкооператорите си, нямат съмнение по въпроса. той се надява скоро входът му да бъде избран за парково благоустрояване, програма по която кандидаства с всички необходими документи.


Промените които предстоят в Закона за управление на етажната собственост, тревожат хората, които професионално управляват жилищни блокове. Как ще се плаща по банков път например осветлението на входа, както предвижда проектозакона?


„Смятам, чрез една разплащателна система, да може всеки да си плаща когато и където му е удобно”, обяснява професионалният домоуправител Димитър Вълчев.


Едно от исканията е, хората които не са присъствали на общото събрание да получават мейли от домоуправителите.


„Това ми се струва много непрактично. Ако този човек го няма два месеца, съгласието му се приема с мнозинството. Ако го е нямало, значи не е заинтересован”, коментира професионалният домоуправител Димитър Вълчев.


Основният проблем, според домоуправители е, че решенията на общото събрание нямат правна стойност. Например - събранието решава всеки да плаща по 20 лева на месец. За съда това не е дълг.


И още предложения. Да се премахнат остъклените балкони - нещо, което според професионалните домоуправители е просто неосъществимо. Масово, на мястото на балконите вече са кухните на собствениците.


При евентуално приемане на поправките в Закона за етажната собственост, именно тези ведомости, в които се подписваме всеки месец, би трябвало да отпаднат. Това е и целта за да стане малко по европейско събирането на тези средства. В момента законовите предложения се обсъждат в интернет.


Повече по темата гледайте във видеото.