В понеделник - силни горещини, а от утре - захлаждане и градушки

А у нас днес беше най-горещият ден за месеца. Имаше ли рекорди и какво време ни очаква в следващите дни?


До рекорди не се стигна, но на много места в страната термометрите отчитаха над 30 градуса. Най-горещо беше в Сандански - 36 грауса. На 35-градусовото деление се спряха термометрите в Пловдив, Стара Загора, Лом и Карнобат.


От тази вечер обаче започва захлаждане, като до четвъртък температурите ще паднат с цели 10 градуса. В следващите дни ни чакат валежи включително и градушки.


От Агенцията за борба с градушките предупреждават, че няма достатъчно пари за борба с градушките. Николай Василковски провери готовността на експертите в ракетния център в Бърдарски геран.


Ако работим на Видовден, ще ни удари градушка. Това е едно от стотиците поверия за 15 юни. На много места в страната години наред борят природата с магии и заклинания. Ефектът е спорен.
„Магии са правили, където се е предотврътявала градушката. Понякога е имало ефект според хората, кои хора са праведни, безгрешни, има ефект”, разказа Димитрина Арабаджиева.


За земеделците, заложили милиони в своите посеви, заклинанията не са решение. Те разчитат на професионална защита от градушки. 200-те ракетни полигона на изпълнителната агенция за борба с градушките покриват около 17 милиона декара земя.


В момента агенцията разполага с около 6 хиляди ракети. До момента от началото на сезона почти половината са изстреляни.

 


Голяма част от ракетите обаче все още не са платени на производителя. От началото на сезона командният център в село Бърдарски геран е изстрелял над 600 ракети. Специалистите атакуват всеки потенциално опасен облак.


„Ето, виждате, този облак е в района на Самоков. Той във момента се заражда. Другият облак е по-мощен. В района на Девин. Всеки момент там ще се образуват ледени кристали и гръмотевична дейност”, обясни Румен Димитров от Изпълнителната агенция за борба с градушките.


Тази нощ над страната ще премине студен фронт, който може да създаде предпоставка за градушки. Очаква се утре облаците да застигнат първо Западна България.


Мощната купеста облачност е свързана най-често със силни дъждове и там, където има условия – град”, добавя Румен Димитров.


По-голямата част от страната днес беше под палещите лъчи на Слънцето. В Благоевград термометрите преминаха 30 градуса.


Дали жегата ще бъде последвана от градушка не може да се каже със сигурност. Без съмнение обаче специалистите по борба с климатичното явление ще имат много работа през лятото.
През миналата година от полигоните на агенцията са изстреляни 14 000 ракети и са похарчени над милион и 500 000 лева.


Повече по темата гледайте във видеото.