ЕС готви спешен план с временно затваряне на банките в Гърция

 

Гърция не планира да представи нови предложения за реформи на заседанието на Еврогрупата. Това заяви гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис. 

 

Заради опасения от фалит на Гърция и евентуалното й излизане от еврозоната, и днес продължава спадът на основните индекси на водещите европейски фондови борси. За да се избегне паника на финансовия пазар в Гърция, Европейският съюз вече готви спешен план с временно затваряне на банките в южната ни съседка. Само в понеделник гърците са изтеглили близо 600 млн.евро, което е абсолютен рекорд.


Ако Атина и кредиторите й не успеят да постигнат споразумение тази седмица, много вероятно е да бъде задействан извънреден план, за да се избегне изтичането на капитали. Подготвя се затваряне на гръцките банки за няколко дни, съобщава германският вестник Зюддойче цайтунг. Ще бъдат ограничено тегленето на пари от банкомати, както и електронните плащания. Подобни мерки бяха въведени в Кипър по време на финансовата криза от 2013 г.

 

Предстоящата в четвъртък среща на Еврогрупата се определя като последна възможност за постигане на споразумение по кризата в южната ни съседка. Съвсем малко време остава, за да се предотврати излизане на Гърция от еврозоната, заяви и френският президент Франсоа Оланд.

 

Гръцкото правителство трябва от една страна да плати пенсиите и заплатите в държавния сектор, а от друга да върне 1,6 милиарда евро на МВФ до 30 юни. Ако не успее, правителството на Алексис Ципрас ще се изправи пред фалит и пред заплахата за излизане от еврозоната. 

 

Снимка: Thinkstock