За периода 2014-2020 г. ще има 7 нови оперативни програми за 7,6 млрд. евро, съобщи еврокомисарят

 

"Впечатлена съм от работата на българските власти за програмен период 2007-2013 г. Това е съвместно усилие и вече наблюдаваме резултати, тъй като вече усвояването на еврофондовете е над 75%". Това заяви европейският комисар по регионална политика Корина Крецу след среща с премиера Бойко Борисов.

 

"Вижда се, че дават резултати тези съвместни усилия, тъй като преди шест месеца нивото на усвояване за предишния програмен период беше около 60%. Успяхте да избегнете риска от връщане на средства на стойност 250 млн. евро., но все още остават 1,8 милиарда до края на програмния период, но съм уверена, че на базата на решителността си ще направите всичко по силите си. Аз съм тук, за да ви подкрепям", увери еврокомисарят.

 

Тя посочи, че е провела много конструктивна среща с премиера Борисов по отношение на европейските структурни фондове и възможността, която те предоставят на България и гражданите: "За периода 2014-2020 г. ще има седем нови оперативни програми на обща стойност 7,6 милиарда евро. Инвестициите се насочват към ключови области, където да се създаде заетост, да се развият иновациите, да се насърчат младите, да се изгради бъдещето на държавата, инфраструктурни проекти, образованието и социалната структура".

 

От думите ѝ обаче стана ясно, че няма как проектите, които няма да завършат тази година, да продължат в 2016 г.: "Не, не е възможно да се получи удължаване, имаме нови регламенти и всички държави трябва да приключат проектите с краен срок декември 2015 г. Възможно е някои от проектите да бъдат разсрочени, да се направи анализ и да се види какво може да бъде постигнато до декември 2015 г. и какво да бъде прехвърлено към новия програмен период", уточни Крецу, като допълни, че и други държави имат подобен проблем, предаде БГНЕС. 

 

Снимка/Видео: БГНЕС