От дни те спяха на брега на морето, след като Франция не ги допусна на своя територия

Полицията в Италия насилствено разчисти импровизиран лагер на имигранти в град Вентимиля, който се намира на брега на морето и на 7 километра от френската граница. 

 

Стотици нелегални имигранти от няколко дни спят на скалите по плажа във Вентимиля, след като Франция разположи контролно-пропускателни пунктове на границата и не позволява на имигрантите да преминат на нейна територия. 

 

Италианската полиция се принуди да влачи по улиците имигрантите, повечето от които са от Судан, Еритреа и Сомалия, тъй като те се опитаха да окажат съпротива. 

 

Полицейски служители съобщиха, че имигрантите са отведени към гарата, където ще им бъде оказана помощ.  

 

Италианската полиция с акция срещу имигрантитеБезизходното положение стана символ на италианските усилия да накарат ЕС да помогне в справянето с вълната имигранти, пристигащи в претъпкани лодки от Северна Африка. Според официални оценки от началото на годината досега на италианския бряг са пристигнали около 57 000 имигранти. 

 

Според Франция обаче тези имигранти са отговорност на Италия и Париж не иска да ги приеме.

 

Същевременно в Люксембург министрите на вътрешните работи от Европейския съюз се събират да обсъдят предложението на Европейската комисия за разселването на 60 хиляди имигранти в държавите от ЕС без Великобритания, Ирландия, Дания, Гърция и Италия.

 

Европа тази година увеличи тройно финансирането на морските операции по бреговете на Италия и Гърция, но европейските страни са в дълбоки противоречия по въпроса какво да се прави с имигрантите, веднъж вече пристигнали на бреговете на Стария континент. 

 

Видеа: "Ройтерс"