Данните са от проучване сред специализанти и студенти по медицина

 

Над 70 % от младите лекари не виждат стимул да останат на работа в България. Данните са от проучване сред специализанти и студенти по медицина. Въпреки новата наредба, според която за първи път на младите специализанти ще се дават заплати, половината от тях остават недоволни.  

Още по темата

 

 Д-р Петя Хубенова специализира анестезиология в Александровска болница. Наскоро лечебното заведение удовлетворява молбата й да продължи обучението си по новата наредба. „Ние полагаме труд, следователно специализацията би трябвало да е част от нашето развитие без да е необходимо ние да заплащаме”, смята д-р Хубенова.  

 

Освен, че вече не си плаща, за да лекува, д-р Хубенова получава и заплата. Тече й и трудов стаж.  „На трудов договор съм, което осигурява една стабилност, една сигурност. Да има още неща за изглаждане, но това е по-добрият вариант, според мен”, коментира тя.

 

Обучението на около 220 млади лекари в заварено положение вече е по новите правила.  От общо 734 отпуснати места за специализация по новата наредба, заетите са 520. 1777 млади лекари продължават да специализират по старата наредба.

 

Близо 90% от младите лекари смятат, че новата наредба е стъпка в правилната посока, но не и панацея.  „Младите лекари искат да преминат по новата наредба, защото тя предлага не перфектни, но по-добри условия от старата, но в същото време лечебните заведения не искат да ги назначават и да отпускат още бройки, защото не им е финансово изгодно”, коментира д-р Радислав Наков от Асоциацията за развитие на медицинската общност. 

 

Най-желани за обучение са университетските болници. Най-малък е напливът в областните болници.  Лекарите в заварено положение също искат таксите им за обучение  да отпаднат. От министерството обещават това да се случи. Но, с уговорки - вероятно само за по-дефицитните специалности - анестезиология, неонатология и патология. А за д-р Хубенова  и много от колегите й емиграцията ще продължава да бъде възможен изход.

 

Снимка: Thinkstock