Ще има и проверка на адресните регистрации, направени през фвруари, март и април

 

Управляващите подкрепиха предложението на депутата от левицата Мая Манолова да има възможност адресните регистрации, направени преди избори, да бъдат заличавани. Целта е да не може така наречените „пришълци” да променят резултатите от вота в населените места.

 

Ще се направят и проверки на регистрациите, направени от началото на февруари до края на април тази година. Там, където се установят нарушения, регистрациите ще бъдат заличавани, а виновните ще бъдат санкционирани.

 

Депутатите приеха и предложението на Реформаторския блок за въвеждане таван на броя на лицата, които могат да бъдат регистрирани на един и същи адрес. Ще има и ограничения, свързани с площта, на която тези хора живеят.

 

 

"Преселението на тези избиратели цели да повлияе на изхода на местния вот. Хората се питат защо да гласуват, след като кандидатите за кметове вече са се снабдили с необходимия брой избиратели, които ще гласуват под строй срещу определена сума пари, без да се налага да им се запълват дупки и да им се решават каквито и да е проблеми", коментира от парламентарната трибуна Мая Манолова.

 

„Не бихме искали по никакъв начин да посочваме коя политическа сила използва изборния туризъм в една или в друга посока, просто искаме ясни правила”, подчерта Найден Зеленогорски от Реформаторския блок.

 

„Ние подкрепяме законопроектите, внесени от Мая Манолова и Найден Зеленогорски, защото там има вярно напипване на нещата”, обясни депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева. „По чия сила депутатите на ДПС са в Народното събрание? БСП е партията, която даде основен монопол на ДПС в смесените региони”, коментира тя. 

 

Снимкa/Видео: БГНЕС