Те ще трябва да изработят продукт или услуга

20 младежи  бяха избрани да участват в първото издание на иновативния проект „Резиденция Баба“, за да намерят начин как да се спре обезлюдяването на Родопите.

 

В продължение на един месец (от 18 юли до 15 август) младежите ще помагат на четири села в Родопите- Югово, Манастир, Джурково и Дряново да върнат жизнеността си и в същото време ще учат и записват отиващия си фолклор от местните хора, докато им помагат в ежедневните дейности.

 

Най-младият участник е на 21, а най-зрелият на 34 години. Заниманията на ентусиазираните „резиденти” са в широкия спектър от етнография и уеб дизайн и ИТ до архитектура, културология, антропология, бранд-мениджмънт. Те ще изпозлват уменията си и достъпа си до съвременни технологии, за да привлекат интереса към селата и да увеличат техните възможности да привличат млади хора.

 

Младежите вече преминаха стартово обучение в Асеновград, по време на което те намериха съмишленици и ментори за реализирането на техните идеи, свързващи традиционното знание и ресурсите на селото със съвременните възможности на маркетинга и производството.

 

По време на престоя си в Родопите младежите ще трябва да изработят,заедно с местните хора иновативна идея за продукт или услуга, които да привлекат интерес към селото и да решават негов икономически, социален, екологичен или друг проблем.

 

Първата мисия на младежите ще е да подпомогнат местните хора в от село Манастир в подготовката на техния ежегоден събор на 29 юни, когато е храмовият празник на селото. В резултат от взаимодействието между младежи от екипа на проекта и възрастни вече започна разбота по възстановяването и освежаването на интериора на църква в село Югово.

 

Пред младежите и местните жителите стои и предизвикателството да организират в средата на август събития във всяко едно от селата.

 

„Резиденция Баба” е  инициатива на „Фабрика за идеи“ и партньорите им от Общинска фондация „Пловдив 2019“ и Асоциация за антропология, етнология и фолклористика „Онгъл“ .