Брюксел отчита напредък на страните-членки по този въпрос

ЕК заделя повече средства за интеграцията на ромите. Това стана ясно от годишния доклад на Комисията. Според заключението в документа държавите-членки продължават да отбелязват напредък по отношение на интеграцията на ромите, но са необходими допълнителни усилия. 

 

Откакто Европейската комисия включи интеграцията на ромите в европейския политически дневен ред през 2011 г. е постигнат напредък в различни области: държавите-членки увеличиха финансовата подкрепа за групите в неравностойно положение, включително ромите; няколко държави членки създадоха координационни структури за интегриране на ромите с участието на различни заинтересовани страни, и др. Налице са обаче много тревожни явления, които изискват допълнителни действия от страна на държавите членки, съобщиха от ЕК.

 

Комисията призовава държавите членки да доразвият тези първоначални стъпки чрез създаването на национални платформи по ромските въпроси, като засилят усилията за борба с дискриминацията и сегрегацията, както и като постепенно подобрят успешни и доказани практики.