Кризата в южната ни съседка е в центъра на разговорите на срещата на финансовите министри от Еврозоната

Ключов ден за Гърция. Днешната среща на финансовите министри от Еврозоната е един от последните шансове на страната да избегне фалита. 

 

Надеждите обаче са нищожни заради твърдата позиция на Атина. Крайнолявото правителство отхвърля всякаква възможност за дискусия по спорните въпроси.

 

Все пак последен лъч надежда за споразумение с кредиторите има. Следващата седмица се събират лидерите на Европейския съюз, а основна тема отново ще бъде южната ни съседка.  

 

Няма да има гратисен период за Гърция. Това заяви шефът на Международния валутен фонд Кристин Лагард и обяви, че ако страната не плати вноската си, на 1 юли ще трябва да обяви фалит.

 

„Надявам се, че това няма да се случи. Наистина се надявам”, заяви Лагард.

 

Германският канцлер Ангела Меркел пък изрази убеждение, че все още е възможно Гърция да се договори с кредиторите си. Берлин работи усърдно, за да остане Атина в Еврозоната, но за това са необходими реформи.

 

„Все още съм убедена, че ако има желание, има и начин. Ако управляващите имат воля, споразумение все още е възможно”, заяви Ангела Меркел.

 

В интервю за германски вестник, с остър тон гръцкият премиер Алексис Ципрас нарече мит твърденията, че германците плащат заплатите и пенсиите на гърците. Скептичен за възможността за споразумение беше и председателят на Еврогрупата.

 

„Днес имам да свърша само една работа - да видя дали можем да се приближим към споразумение. Не съм сигурен, че ще успеем, но все пак се надявам”, заяви Йерум Дейселблум. 

 

Премиерът Ципрас, който днес е на символично посещение в Русия, обяви, че с исканията си за реформи в пенсионната система кредиторите ще предизвикат още по-тежка икономическа криза. Москва определи като спекулации, новините, че е готова да отпусне спасителен заем на закъсалата Гърция. До момента страната е искала пари от Русия, а Москва няма достатъчно средства, които да отпусне, заяви говорител на руското финансово министерство.