Цяло денонощие спасителни екипи се борят с над 30 тона бензин, изтекъл край Бургас

Цяло денонощие спасителни екипи се борят с над 30 тона бензин, изтекъл край Бургас. Горивото се изля при авария на петролопровод на „Лукойл” и застрашава защитената местност Вая. 

 

Няма опасност за здравето на хората в двете близки населени места- квартал „Долно Езерово” и село Братово. Това поне уверяват от общината, като се позовават на направените замервания на въздуха.

 

Цяла нощ и през целия ден въпреки силния дъжд продължи борбата с бензиновия разлив. Работата на екипите приключи около 17:00 часа и пътят вече е отворен.  

Още по темата

 

Най-засегнатата площ е от дясната страна на пътя „Долно Езерово”-Братово. Гориво е попаднало и в буферната зона покрай езерото Вая. В самото езеро няма замърсяване.

 

Въпреки това хората в квартал „Долно Езерово” са притеснени и за здравето си и това на децата им. Благодарят все пак, че при толкова разлят бензин не е станал пожар. 


 
В квартала бяха поставени две мобилни лаборатории, които да изследват въздуха в следващите дни. Ще бъде изследвана и водата. 


 
Колегите от общината ще вземат проби и от частните сонди от жителите на село Братово. Все още не е локализирано мястото на изтичането на бензина”, заяви кметът на Бургас Димитър Николов.

 

„Все още не сме го открили, продължаваме да търсим мястото”, заяви Сергей Андронов, председател на УС на „Лукойл- Нефтохим”. „В момента вървят изкопни работи, защото тръбопроводът се намира на метър и половина под земята. През нощта проверихме цялата документация и видяхме, че тръбопроводът в този участък е ремонтиран през последните години и поради това не изключваме, че причината може да е криминален пробив. Не изключваме и техническа авария”.


 
Въпреки това на рафинерията ще бъде наложена санкция


 
„По принцип са най-тежки санкциите за замърсяване с нефтопродукти. Те се изчисляват на базата на засегнатата площи и степента на замърсяване”, обясни екоминистърът Ивелина Василева.

 

Утре се очаква РИОСВ да оповести тези резултати.