Документът е дело на експертната група, назначена от Европейската комисия

Доклад на ЕК потвърждава изнесените от лидера на СДСМ Зоран Заев факти за тежка корупция на министър-председателя Никола Груевски и неговите приближени. Текстът е дело на експертната група, назначена от Европейската комисия да анализира изнесените от Заев разкрития, по-известни като "бомби", съобщава македонската телевизия НОВА, която чрез дипломатически източници е достигнала до доклада, който е бил подготвян през последните два месеца. Той разглежда дейността на Управлението за сигурност и контраразузнаване (УБК), омбудсмана, съдебната власт, медиите, както и провеждането на избори в страната.

 

"УБК изглежда е работило извън своите правомощия в полза на правителството, за да контролира висши представители на държавната администрация, прокурори, съдии и политически опоненти с последователна намеса в независимостта на съдебната власт и други институции", се казва в доклада на експертната група, цитиран от БГНЕС.

 

Според текста публикуваните записи от Заев са с качество, обем и обхват, за които може да се каже, че са направени от Службата за външно разузнаване.

 

Докладът разкрива, че налице са нарушения на основните права в страната, включително и тези за свободата на участие в обществения живот, гласуването, правото на безпристрастна съдебна система и други. Властта от своя страна е участвала в незаконни дейности, включително изборни измами, конфликт на интереси, злоупотреби, изнудване и други.

 

Според експертите обаче най-сериозният проблем в страната е корупцията, като тя дори заслужава специален доклад, тъй като политическите й проявления присъстват на много нива в държавата.

 

През последните месеци Македония се намира в тежка политическа криза, предизвикана от публикуваните разкрития за престъпна дейност на властта. Те доведоха и до масови протести в страната, който обещаха да продължат докато премиерът Груевски не подаде оставка. В момента лидерите на основните политически партии в страната водят преговори за излизането от кризата като в началото на месеца те се договориха за провеждането на предсрочни избори догодина.