В памет на жертвите ще се проведе литийно шествие

 

Навършва се една година от ужаса във варненския квартал "Аспарухово". На 19 юни 2014 г. поройният дъжд взе 13 жертви, сред които и деца. Какво си спомнят хората и възстановен ли е кварталът сега?

 

На улица "Моряшка" в "Аспарухово" преди една година хората се разминаха на косъм от смъртта, когато вълната помиташе всичко по пътя си. Днес картината на мястото е по-различна. Деретата са почистени, разбитите улици са преасфалтирани, изградени са и подпорни стени. Има обаче и още какво да се прави. Деретата трябва да се превърнат в охранителни канали и да бъдат обезопасени.

 

По къщите, разположени в района на дерето на улица "Горна студена", още личат щетите от наводнението. Останал е и кошмарът от потопа.

 

А общинската администрация научи урока си по трудния начин. Сега деретата се чистят и се проверяват всеки месец.

 

"За самото преодоляване на щетите от бедствието за район "Аспарухово" и за почистването на деретата са разходвани 5 750 000“, уточнява Николай Няголов, зам.-кмет на Община Варна. 


А пари за обезопасяването на деретата още няма. Предстои да се отпуснат пари от фонд „Солидарност“, но никой не може да каже кога ще се случи това.
 

В 17 часа днес "Аспарухово" ще си спомни за жертвите на наводнението с литийно шествие, което ще тръгне от храма „Свети Цар Борис“. На спирка "Калин", където се изливаше водата от "Горна студена" и където бяха намерени тела на загинали хора ще бъде отслужена заупокойна молитва. Час по-късно на центъра на квартала ще бъде осветен рибен курбан и ще има водосвет за здраве.

 

Николай Дойнов се връща в епицентъра на бедствието година по-късно! Гледайте специалната ни емисия в 19 часа!

 

Репортер: Нивелина Няголова