Страната и международните кредитори трябва да постигнат споразумение през следващите дни

Още по темата

Обратното броене за Гърция не само започна, а и вече е към своя край. Ако на 30 юни Атина не изплати 1,6 млрд. евро към МВФ, тя ще изпадне в неплатежоспособност.

 

Страната и международните кредитори трябва да постигнат споразумение през следващите дни, така че то да бъде представено на лидерите от еврозоната на извънредната им среща в понеделник. 

 

Безизходицата в южноевропейската държава продължава вече пет месеца. Последните надежди за постигане на договореност за дълга и реформите рязко угаснаха, след като на последните ключови преговори така и не беше постигнат пробив. Вчерашната среща на финансовите министри от еврозоната, която бе един от последните шансове на страната да избегне фалита, също не постигна особен резултат. 

 

Засега нито една от страните не намеква, че е готова на отстъпки. Директорът на МВФ Кристин Лагард заяви, че за Гърция няма да има гратисен период, а премиерът Алексис Ципрас беше категоричен, че с исканията си за реформи в пенсионната система кредиторите ще предизвикат още по-тежка икономическа криза. 


Все по-често се чува за излизане на страната от еврозоната и дори от ЕС. Това обаче е крайно нежелателен вариант – и за Атина, и за Брюксел, тъй като има опасност той да предизвика разпад на 28-членния блок. Според анализатори САЩ също се опасяват от подобен развой на събитията, тъй като това би сближило Атина с Москва. 


Същевременно Кремъл определи като спекулации новините, че е готова да отпусне спасителен заем на закъсалата държава. 


Според информация на германския вестник „Ди Цайт” има възможност кредиторите да предложат удължаване на програмата за помощ до края на годината, но без участието на МВФ. Без да цитира източници, изданието твърди, че 10-те милиарда евро за рекапитализацията на банките ще бъдат използвани за плащане на вноските към кредиторите - Европейската централна банка и Международния валутен фонд. Тази информация обаче така и не беше потвърдена. 


Засега единствената светлина в тунела е срещата на лидерите на Европейския съюз следващата седмица.


Междувременно хиляди гърци се събраха в центъра на Атина, за да призоват правителството да гарантира оставане на страната в еврозоната.