Създават риск за хората и околната среда

Седем язовира на територията на Пернишка област са в предаварийно състояние. По-нататъшната им експлоатация е недопустима поради риск за хората и за околната среда, съобщи областният управител на Перник Ирена Соколова, цитирана от БТА.

 

В "черния списък" попадат водоемите в селата Мещица, Прибой, Бобораци, Конска, Завала, Кошарево и Лялинци. Язовир "Брезник" е в неизправно състояние, тъй като има нарушения в повече от един показател за технологична и конструктивна сигурност. В частично работоспособно състояние са осем язовири в региона, сред тях са питейният водоизточник на Перник - "Студена", и най-големият водоем в региона - "Пчелина". Останалите 13 от общо 29 язовири на територията на област Перник са в изправно състояние. 

 

Огласените от Соколова данни са от извършената по нейна заповед проверка на хидротехническите и водните съоръжения. Ревизирано е състоянието и на реките в региона. Изхвърлени строителни материали и битови отпадъци, храсти и дървета намаляват проводимостта им, по поречията има разрушени участъци от предпазни диги, ерозия на част от бреговете, както и намалена проводимост на отворите на мостовете, са установили проверяващите.