Малките села в северозападни райони на страната са притегателен център за тях

 

Малките села в най-бедните северозападни райони на страната са притегателен център за 80 000 българи, съобщиха от Института за развитие на публичната среда. Точно толкова са се регистрирали по настоящ адрес в тях за периода февруари - април 2015 година. Причината - местния вот наесен.

 

Крайният срок за регистрация за гласуване по настоящ адрес беше 26 април 2015 година и именно април е месецът с най-много пререгистрирали се българи - над 35 000.  

 

"Подобно "преселение" няма от 2011 до 2015 година в цялата база данни. Най-голямо преместване има във Видин, където броят на регистрациите е нараснал седем пъти, във Враца - с пет пъти. Трета в класацията "Изборен туризъм" е Софийска област.

 

„Обикновено кметовете на кметства в тези малки населени места всъщност са пряко заинтересовани от този изборен туризъм и са изключително улеснени, тъй като тяхната администрация извършва тази регистрация и няма кой да упражни адекватен контрол”, каза Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда.