Година след наводнението фургоните край "Аспарухово" са пълни с хора

 

Варна една година след бедствието. 13 жертви и десетки преобърнати съдби. Какво се случи на 19 юни миналата година провери екип на Новините на Нова.

 

"Горна Студена” е само една от многото улици на варненския квартал „Аспарухово”. Тя обаче е улицата, дала най-много жертви от водната стихия – девет от общо 13 загинали. Година по-късно фамилиите, които живееха там, са се пръснали из цялата страна. Има хора, заминали дори в Полша. 

Още по темата

 

Но откривам на път за дома му Румен. Стихията отнесе майка му и снаха му. Него също, но в последния момент съсед го хванал по-надолу по улицата. Останала е само една снимка на снахата и внуците, за които Румен се грижи. Днес той прави курбан. Курбан правят и в друга къща на „Аспарухово” – двама души, които стихията сприятели - спасител и спасен. Марин бил завлечен от вълната, докато опитвал да открие кучето си. Двамата се видяха за първи път след потопа в болницата.

 

Днес Варна отбеляза тъжната годишнина с молебен. В центъра на „Аспарухово” бе осветен рибен курбан от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Беше направен и водосвет за здраве. Преди това „Аспарухово” си спомни за жертвите на наводнението с литийно шествие от храма „Свети Цар Борис Покръстител“. Към него се присъедини шествие от джамията в ромската махала на квартала и така двете религии рамо до рамо отслужиха заупокойна молитва за загиналите. 

 

Година след наводнението фургоните край "Аспарухово" са пълни с хора. Но сред отчаянието и безпаричието там се ражда и нов живот. В семейството на Надя се радват на новородената си внучка, но и се страхуват за бъдещето.

 

И когато държавата не може да осигури пари за покрив на останалите без дом, го сториха състрадателни хора. Дарителската кампания „Заедно в бедствието“, инициирана от Нова телевизия, събра над 1,2 милиона лева и се превърна в най-успешната кампания в историята на DMS в България. С част от тези пари ще бъдат построени къщички за хората в „Аспарухово”.

 

Премиерът Бойко Борисов лично донесе във Варна договора, с който се отпускат пари за деретата-убийци. Ще бъдат покрити и ще се превърнат в охранителни канали. Жителите на „Аспарухово” няма да забравят и хилядите доброволци, дошли да помогнат. Затова утре с поредица от концерти аспаруховци ще кажат „Благодарим ви, доброволци“.

 

Преди една година водната стихия помете десетки човешки съдби и в Добрич, и във Великотърновско. Благодарение на кампанията "Заедно в бедствието" някои от пострадалите в Добрич успяха да възстановят домовете си. След потопа 16 къщи напълно изчезнаха. Други 27 се наложи да бъдат съборени, защото не бяха годни за обитаване. 

 

Жестокото наводнение в Килифарево днес беше отбелязано с молебен. На днешната дата през 2014-а огромна приливна вълна на река Белица заля повече от 40 домакинства, дворове и селскостопански постройки. За щастие жертви нямаше, но се наложи евакуацията на десетки семейства от покривите на домовете им.

 

Репортер: Нивелина Няголова