Вашингтон публикува доклад за тероризма по света през 2014 г.

Българските власти са преследвали терористи в рамките на някои общи разпоредби на Наказателния кодекс, но в страната липсва цялостен закон срещу тероризма. Това се казва в доклад на Държавния департамент на САЩ за тероризма по света през 2014 г.


В него се припомнят предложените през миналата година промени в Наказателния кодекс, сред които и актуализирани наредби за борба с тероризма. Те обаче не са могли да бъдат приети преди оставката на правителството на Пламен Орешарски. А след идването на новата власт бъдещето им е неясно, се казва в текста.


Докладът посочва и забавянето на делото срещу подсъдимите за атентата на летището в Бургас.


Независимо от критиката на Вашингтон, като положителен пример за борба срещу тероризма у нас се посочва делото срещу групата мюсюлмани в Пазарджик. През ноември 2014 г. полицията арестува няколко души по обвинения в подстрекаване към военни действия и антидемократични дейности. Задържаните са последователи на местен имам, който публикува снимки на себе си и на свои приближени с тениски и знамена с логото на "Ислямска държава", припомнят от Държавния департамент.


В същото време текстът предупреждава и за увеличаване на данните за преминаване на чуждестранни терористи през България.


В него се отбелязва, че притокът на емигранти, най-вече от Сирия, през 2014 г., е оказал значителен натиск върху органите на реда в страната. Според Държавния департамент преназначаването на полицаи в пограничните райони е ограничило незаконното преминаване на границата, но и значително е намалило капацитета на силите за сигурност по отношение на други въпроси на правоприлагането.


В същото време във Вашингтон положително се приема и сътрудничеството между службите за сигурност на България и САЩ