Вероятната причина за инцидента са плитките основи на съществуващата стара сграда на гимназията

Видео: БГНЕС

 

Взети са незабавни мерки за обезопасяване на мястото, където около обяд в строителния изкоп падна ограждаща стена от първия етаж на съществуващата стара сграда в ПМГ "Никола Обрешков" в Казанлък.

 

Срутилата се стена се намира в източното крило на математическата гимназия, към което предстои да се пристрои Националният център по природо-математически науки.

 

В това крило не се провеждат учебни занятия. По време на инцидента не е имало нито ученици, нито са пострадали мебели и оборудване на кабинетите, съобщават от Община Казанлък, цитирани от БГНЕС.

 

За по-голяма сигурност временно ще бъде затворена и ул. "Орешака", която преминава от източната страна на сградата. Въпреки че няма никаква опасност за учениците в ПМГ, до края на учебната година възпитаниците на гимназията ще учат в училище "Св. Св. Кирил и Методий".

 

На мястото на инцидента продължават да бъдат представители на Общината. Строителните експерти обсъждат варианти за конструктивно укрепване на мястото, където е паднала стената. Вероятната причина за инцидента са плитките основи на съществуващата стара сграда на гимназията, която по документи датира от 1900 година. От откриването на строителната площадка Община Казанлък осъществява всекидневен контрол на строителните дейности.