Някои биолози предупреждават, че от изчезване е застрашен и човекът

 

Земята навлиза в нов период на изчезване на видовете. Това е заключението от проучване на три университета в САЩ. Според учените през последните сто години повече от 400 гръбначни животни са заличени от лицето на Земята. Някои биолози предупреждават, че от изчезване е застрашен и човекът.

 

Климатични промени, замърсяване и безразборна сеч и то световен мащаб. Това са дежурните виновни за много от настоящите и бъдещите катаклизми на нашата планета. „Трудно е да се предвиди какво точно ще е отражението, но такива въпроси като липсата на вода и липса на ресурси стоят на дневен ред, и то най-остро в държавите от третия свят, където има най-голямо темпо на нарастване на човешките общества”, коментира Веселина Кавръкова от WWF.

 

Според американските учени 94% от лемурите са застрашени от изчезване. „Лемурите са застрашени поради това, че обитават много малък ареал. Остров Мадагаскар е родината им. С течение на годините те губят от територията си и съответно намаляват”, коментира Радко Сертов, който работи като главен куратор в столичния зоопарк.

 

Лемурите обаче далеч не са единствените. Учените изчисляват, че животните изчезват над сто пъти по-бързо от нормалното. Учените предупреждават още, че опрашването от пчели може да изчезне през следващите сто години. Затова умишлено в градски условия се отглеждат пчели.

 

 „Явно условията не са чак толкова тежки за тяхното съществуване. Медът, който добиваме от тях и изпращаме до различни лаборатории е изключително чист като продукт”, обясни Петко Симеонов от Сдружение за биологично пчеларство.

 

Последният период на изчезване на видовете в такива размери е бил преди 65 милиона години, когато са заличени динозаврите. Според учените този път масовото изчезване, може да отнеме между 800 и 10 000 години.