В Пловдив делото срещу тях тръгна на втора инстанция

 

Главното мюфтийство няма да отстрани от длъжност 13-те подсъдими имами, които бяха обвинени за проповядване на радикален ислям в Родопите. Това обяви в съда секретарят на мюфтийството  Ахмед Ахмедов. 

 

Още по темата

 

В устава на вероизповеданието не е описано какви наказателни мерки се налагат срещу назначените духовници. Днес стана ясно, че проповедническата карта на Ахмед Муса Ахмед, подпечатана от Висшия мюсюлмански съвет е нелегитимна. Това означава, че той не е имал право да проповядва.

 

Един от свидетелите разкри, че през 2007 година Ахмед е агитирал жителите на ромската махала на Пазарджик да гласуват за ДПС, но не е призовавал за насилие и рязане на глави, както твърдят защитените свидетели по делото.  

 

Пред Апелативния съд в Пловдив имамите поискаха да бъдат отменени присъдите, които им наложи Окръжният съд в Пазарджик и да бъдат признати за невинни.

 

Прокуратурата настоява да бъде завишен размерът на глобите им до максималния - 5 000 лева. Само Ахмед Муса получи една година затвор. Останалите се разминаха с условни присъди и глоби от по 2 000 и 3 000 лева.