Мъжът настоявал Де Гол да се върне на власт през 2017 г.

73-годишен французин се покатери в понеделник вечерта на електрически стълб от мрежата за високо напрежение в Югоизточна Франция с настояване на власт да се върне генерал Де Гол, който отдавна е покойник, предаде "Франс прес", цитирана от БТА.

 

Възрастният мъж се катерил по 50-метровия стълб близо два часа, преди да стигне на върха. Там той се настанил на 10 метра от кабелите на линията за високо напрежение, по които преминавал ток с напрежение 400 000 волта.

 

Тази линия захранвала с електричество обикновено Испания. От съображения за сигурност линията беше прекъсната от компанията оператор, но електроподаването в района не беше засегнато, нито пък беше спрян износът на ток към Испания.

 

Мъжът престоял върху стълба цяла нощ, разпъвайки плакати, в които настоявал на власт през 2017 г. да се върне генерал Де Гол и призовавал "мошениците да бъдат изгонени". Накрая французинът слязъл от стълба тази сутрин с помощта на притекли се на мястото пожарникари. Той бил откаран в местно психиатрично заведение.

 

Компанията, управляваща френската електропреносна мрежа, припомня, че във Франция качването върху електрически стълбове е престъпление. Генерал Шарл де Гол умира през 1970 г. През 2017 г. във Франция ще има президентски избори.