Досега бяха нужни 500 000 подписа на български граждани с избирателни права за тази цел

Народното събрание приема решение за произвеждане на национален референдум, когато това е поискано от инициативен комитет с подписка, съдържаща подписите на не по-малко от 400 000, а не както досега 500 000 български граждани с избирателни права. Това реши парламентарната правна комисия, която гледа промените в Закона за референдумите на второ четене, предаде БГНЕС.

 

"Смятаме, че това е съществено намаление на изискването за подписка. Това е намаление с повече от 20%", каза председателят на правната комисия Данаил Кирилов.

 

Промени бяха приети и в прага за приемане или отхвърляне на предложението - предмет на референдума.

 

"Смятаме, че съществено се коригират праговете във всички хипотези, които с гласуването днес съобразно направените предложения разделихме на няколко групи. Тогава, когато референдумът се провежда самостоятелно и тогава, когато се провежда едновременно с други избори. В случаите когато се провежда с други избори, този праг се премахна и за критерий се взема конкретната гражданска активност за съответния избор. Смятаме, че решението, което беше прието, е и най-справедливо в една конкретна ситуация. Ако на едни избори, условно казано гласуват 3,5 млн., това би следвало да бъде базата, на която да се прецени вотът и по отношение на референдума. Тоест, ако половината от тези гласували на съответния избор подкрепят с "Да" референдума, значи предложението в референдума и отговора на въпроса е положителен", каза Кирилов.

 

Бе гласувано и медийни пакети от 40 000 лв. за партии, коалиции и инициативни комитети, които се регистрират в подкрепа на въпроса или въпросите на референдума и на алтернативната позиция и нямат право на държавна субсидия по Закона за политическите партии. 

 

Видео: БГНЕС