Амстердам ще обезщети семействата на загинали при клането мюсюлмани

Холандия за първи път поднесе извинения на близките на загиналите при клането в Сребреница мюсюлмани. Съобщението за официалното извинение дойде от министерството на отбраната на страната.

 

Близките на тримата мъже, които бяха принудени да напуснат холандския лагер на ООН, спечелиха дълга съдебна битка с Амстердам през 2013 г. Според роднините животите на Мухамед Нуханович, баща му Ибро и Ризо Мустафич са могли да бъдат спасени. Мухамед е работил като преводач на холандския контингент на ООН, а Мустафич е бил електротехник към него, припомня БГНЕС.

 

При клането в Сребреница през 1995 г. близо 8000 мъже и младежи намират смъртта си от войски на босненските сърби, предвождани от Радко Младич.

 

"Държавата съжалява, че Мустафич и двамата мъже Нуханович е трябвало да напуснат лагера", се казва в текста на министерството, като се допълва, че това е първият път, в който държавата поднася извинение за смъртни случаи в Сребреница.

 

По-рано холандското правителство обяви, че ще изплати обезщетение на семействата на загиналите мъже в размер на 20 000 евро.

 

Клането в Сребреница се разигра по време на гражданската война в Босна и Херцеговина и беше определено от ООН като геноцид. През 1995 г. войските на сръбския генерал Ратко Младич избиха 8000 босненски мюсюлмани в околностите на град Сребреница. Близо 2000 холандски войници служиха като миротворци в Босна по това време.