Извършителят е задържан, твърдят източници на АФП. Според френски медии нападателите са двама

Видео: Ройтерс

 

Един човек е обезглавен при атентат в газова фабрика край Лион в град Сен Кантен Фалавие (Югоизточна Франция). Двама терористи са разбили бариера пред завода с автомобил. После взривили няколко газови бутилки. В резултат двама души са били ранени. 

 

Обезглавено тяло беше намерено в близост до фабриката, а до него лежеше знаме на "Ислямска държава". Главата на жертвата беше открита на оградата на завода, покрита с надписи на арабски език. По-късно този следобед стана ясно, че става дума за  шеф на местна компания. 

 

Видео: Ройтерс

 

Единият извършител е задържан. Според полицията той е на 30 години, от арабски произход, без криминално досие. Той обаче е бил наблюдаван за признаци на радикализация. Не е ясно къде се намира вторият нападател, но заводът е евакуиран и всички служители са на лице. Засега мотивите на терористите не са известни. 

 

По данни на Би Би Си атентатът е извършен около 10 часа местно време. Френският министър-председател Манюел Валс разпореди да бъдат затегнати мерките за сигурност в района около Лион.

 

На място са пристигнали полицаи и пожарникари, които са обградили промишления комплекс заради естеството на производството – газ и химически продукти. Засега няма данни за самоличността на нападателите и на жертвата. На мястото на инцидента пристигна и вътрешният министър Бернар Казньов.

 

 

Френският президент Франсоа Оланд напусна срещата на върха и се връща във Франция. Прочетете ТУК какво заяви той минути след като научи за инцидента.  "Президентът е в постоянен контакт с вътрешния министър Бернар Казньов и службите за сигурност", заяви официален представител.

 

Заводът, в който беше извършен атентатът, е на компанията "Air products" - американска група, един от най-големите производители на индустриални газове като кислород, водород и т.н. и  пряк конкурент на френската “Air Liquide”. В "Air Products" работят 21 000 души по целия свят, а капиталът му се оценява на 28 милиарда евро. Във Франция за "Air Products” работят 400 души в три завода – в Сен Кантен Фалавие, в Бове и в Страсбург.

 

​Снимки: ЕПА/БГНЕС