По всяка вероятност гръцкият премиер няма да изчака 5-месечната отсрочка

Ако не се стигне до споразумение между Гърция и тройката кредитори - Международния валутен фонд, Централната европейска банка и Европейската комисия, ще се стигне до предсрочни парламентарни избори в южната ни съседка.

 

По всяка вероятност гръцкият премиер Алексис Ципрас няма да изчака 5-месечната отсрочка, която кредиторите предложиха с цел спасяване на страната от фалит. Тяхното предложение включва пакет от 12 млрд. евро до края на ноември в замяна на изпълнение на пакет от реформи.

 

По неофициална информация на Нова телевизия евентуалната дата на предсрочните парламентарни избори в Гърция ще бъде 2-ри август. За момента обаче управляващи и опозиция се въздържат от официални коментари по въпроса.

 

По-рано днес гръцката делегация отхвърли предложението на Тройката, наричайки го "неприемливо" и подчерта, че Европа се "основава на ценностите на демокрацията и солидарност". Според Атина резултатът от допълнителните икономически мерки ще доведе до спад на брутния вътрешен продукт на страната с 26% и намаляване на приходите с 40%.

 

В крайна сметка, ако бъде прието, удължаването на 240-милиардната спасителна програма за Гърция до края на ноември, ще бъде третото от декември.

 

Репортер: Бойка Атанасова