Най-вероятно ще се наложи Атина да обяви понеделник за неработен ден за банките

Европейската централна банка може да реши днес да прекрати отпускането на извънредни кредити за гръцките банки в рамките на своята програма за спешно финансиране, съобщи Би Би Си, предаде БТА.

 

Управителният съвет на ЕЦБ ще проведе днес извънредно заседание, вероятно чрез телеконферентна връзка, след като Гърция обяви организирането на референдум по предложенията на кредиторите за нови мерки за драстични икономии, а кредиторите 
обявиха, че втората кредитна програма за Атина изтича на 30 юни.


Най-вероятно ще се наложи Гърция да обяви понеделник за неработен ден за банките с цел въвеждане на контрол върху тегленията от клиентите, посочи източник на Би Би Си. Очаква се 
гръцките банки да се изправят пред сериозни проблеми утре, ако ЕЦБ реши да съкрати предоставянето на ликвидности.

 

Въвеждането на контрол върху движението на капитал означава ограничаване на сумите, които клиентите могат да теглят от своите сметки. Досега гръцкото правителство твърдеше, че не 
възнамерява да ограничава тегленето на пари.


През последните седмици гърците са изтеглили милиарди от своите сметки в банките, като размерът на депозитите е намалял с една трета. Вчера пред банкоматите се извиха опашки от желаещи да теглят пари поради опасенията, че утре банките може да не работят.


ЕЦБ всекидневно предоставя кредити на гръцките търговски банки с гаранцията на гръцки ценни книжа. Тези пари позволяват на банките да се справят с масовото теглене на пари от разтревожени вложители.


По данни към 23 юни обемът на кредитите от ЕЦБ за гръцките банки по тази програма е достигнал около 89 милиарда евро. От гледна точка на ЕЦБ няма никаква никаква причина да се 
дават пари след провала на преговорите между Гърция и нейните  кредитори вчера, коментира източник, близък до преговорите, цитиран от Франс прес. Според него е ясно, че "ЕЦБ ще спре програмата за спешно финансиране утре".

 

Бившият член на изпълнителния съвет на ЕЦБ Лоренцо Бини Смаги заявява пред италианския в. "Кориере дела сера", че тази седмица изглежда ще бъде драматична за гръцките граждани, които ще се опитат да изтеглят парите си от банките, но най-вероятно няма да могат, предаде Ройтерс. 


"Предвид несигурността за оставането на Гърция в еврозоната ЕЦБ няма да може да продължава да предоставя ликвидности на гръцките банки, които от своя страна няма да могат да дава евро на своите клиенти", изтъква Бини Смаги.