В програмата са одобрени и три български проекта

Европейската комисия предложи днес да се отпусне финансиране от ЕС в размер на 13,1 млрд. евро за 276 транспортни проекта към Механизма за свързване на Европа (МСЕ). В програмата са одобрени и три български проекта, информира БГНЕС.

 

С тези инвестиции ще се привлече допълнително публично и частно финансиране на обща стойност от 28,8 млрд. евро. Заедно с бъдещия Европейски фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) МСЕ ще играе основна роля за преодоляване на недостига на инвестиции в Европа, което е водещ приоритет на ЕК. Освен за транспорта механизмът ще е от полза и за европейската икономика като цяло, защото ще се създадат по-благоприятни условия за растеж и заетост.

 

"Днес имам удоволствието да предложа най-големия план за инвестиции в областта на транспорта, изготвян някога от ЕС. Избраните от нас проекти ще са от полза и за гражданите, и за предприятията чрез подобряване на инфраструктурата и отстраняване на съществуващите проблеми. С тях също така ще се насърчава прилагането на устойчиви и иновативни решения за мобилност. Тези безпрецедентни инвестиции са значителен принос към програмата на Комисията за растеж и заетост. Изграждането на трансевропейската транспортна мрежа може да доведе до създаването на до 10 млн. работни места и до увеличаване на европейския БВП с 1,8% до 2030 г.", каза европейският комисар по въпросите на транспорта Виолета Булц, информираха от пресофиса на ЕК.

 

В програмата са одобрени и три български проекта: два за модернизация на железопътните отсечки София – Волуяк (с европейско финансиране за 76 336 879 евро) и София – Елин Пелин (с европейско финансиране за 57 786 910 евро) на Националната компания "Железопътна инфраструктура" и един за подобряване на корабоплаването на река Дунав (с европейско финансиране за 5 965 980 евро) на Изпълнителната агенция за изследване и поддръжка на река Дунав.