4 от незаконните постройки вече са разрушени, багерите ще се върнат на 13 юли

 

Напрежение в Гърмен. В понеделник бяха съборени част от незаконните къщи в ромската махала при засилено полицейско присъствие. 


Още от рано сутринта жителите на ромската махала в Гърмен бяха настръхнали срещу предстоящатото събаряне. „Ние сами ще си запалим къщите, една къща да падне, другите къщи, ние ще си ги изгорим”, коментираха някои от хората там. Малко преди обяд, обаче рухна първата къща. Ромите доброволно я събориха. След като им обясниха, че багерът ще им излезе солено, собствениците и на останалите 3 къщи започнаха сами да разрушават домовете си.

 

Институциите нямат яснота, къде ще настанят останалите без покрив хора и започнаха да си  прехвърлят топката.От „Социално подпомагане” обясниха, че на първо време децата ще останат при близки и роднини. Областният управител на Благоевград Бисер Михайлов коментира, че въпросът за настаняването трябва да бъде отправен към общината.

 

Кметът на Гърмен Минка Капитанова обаче заяви: „Аз няма откъде да намеря за един месец място ,къде да ги настаня тези хора. Ако областният управител смята, че може да ги настани, нека да ги вземе и да ги настани”. Багерите ще се върнат отново в Гърмен на 13 юли. 

 

Репортер: Екатерина Николова