Фондът намалява перспективите за икономически растеж на страната за тази година до нула процента

Гърция се нуждае от 50 милиарда евро през следващите три години, включително 36 милиарда евро от кредиторите от ЕС, за да стабилизира финансите си, дори и в рамките на съществуващите планове на кредиторите, сочат изчисленията на МВФ, предаде БГНЕС.

 

В нов доклад за финансовите нужди на Гърция, МВФ също така намалява перспективите за икономически растеж на страната за тази година до нула процента от 2,5%, прогнозирани през април.

 

Прогнозата за растеж е направена преди Гърция да прекъсне преговорите с кредиторите миналия уикенд и да нареди капиталов контрол и затваряне на банките, се посочва в документа.

 

Новият предварителен анализ на МВФ за устойчивостта на гръцкия дълг сочи, че промяната в гръцката политика от началото на 2015 г., приблизително от началото на управлението на лявата партия СИРИЗА, е довела до значително увеличаване на финансовите нужди на Гърция.

 

Съществуващите предложения от гръцката страна и кредиторите от ЕС не са насочени към тези нужди, подчертават от МВФ.

 

"Гърция е изправена пред значително по-голяма финансова нужда, отколкото си мислехме преди една година", заяви високопоставен представител на МВФ.

 

Сред основните нужди на Гърция е кредиторите да увеличат падежа на съществуващите спасителни заеми на 40 години от предходните 20 години.