"Еврото е клуб, в който има стандарти и правила за оцеляване", заяви Мариано Рахой

Испанският премиер Мариано Рахой изрази надежда, че Гърция ще остане в Еврозоната, но добави, че бъдещето на целия регион няма да е лесно, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

 

"Гърция е част от ЕС и от Еврозоната и надявам се, че тя ще остане част от тях и за в бъдеще", каза Рахой в реч пред консервативния мозъчен тръст ФАЕС. Той припомни, че Гърция се е възползвала от европейската подкрепа и от финансови помощи на стойност 200 милиарда евро и настоя, че Европа винаги е била солидарна с Гърция и ще остане и в бъдеще.

 

"Но еврото е клуб, в който има стандарти и правила, предназначени за неговото оцеляване. Бъдещето няма да е лесно, независимо какъв ще е резултатът от референдума в Гърция, каза още Рахой.


Европейската солидарност се основава на отговорността на всички и без тази обща отговорност солидарността не може да се прилага, повтори Рахой, който винаги е бил много критичен към
Алексис Ципрас.

 

Случващото се в Гърция може несъмнено да засегне и Испания и други европейски страни, призна Рахой, но припомни, че Испания все пак няма да пострада чак толкова засегната, защото
извършила реформи.

 

"Испания живя пет години в рецесия и нулев растеж след кризата с недвижимите имоти през 2008 г. Растежът беше подновен през 2014 г. Испания беше обект на спасителен план от страна на
Европа на стойност 40 милиарда евро, отпуснати в замяна на икономии. Испанците тежко изживяха политиката на икономии във време на голяма безработица", припомни Рахой.

 

В Испания радикалната левица "Подемос", съюзник на гръцката СИРИЗА на Ципрас, критикува политиката на икономи и е третата сила в страната.