“Негативният резултат от референдума означава връщане към драхмата” , коментира Мартин Шулц

 

Въпреки че Алексис Ципрас обещава на гласоподавателите си нови преговори за споразумение до 48 часа, в Брюксел днес Гърция няма с кого да преговаря. Това ще стане утре, когато се очаква и официалната реакция на Брюксел.  

Още по темата

 

Днес се събира Управителният съвет на Европейската централна банка, до който е адресирана молба на Атина за финансова подкрепа.  Статутът на ЕЦБ  не позволява допълнително финасиране на страна в  ситуацията на Гърция по отношение на кредиторите си.  В понеделник ЕК, ЕЦБ и Еврогрупата ще проведат и конферентна среща. Очаква се и разговор в Париж между френския президент Франсоа Оланд и германския канцлер Ангела Меркел. 

 

Канцлерът на Германия, както и останалите ключовите фигури в Брюксел, още не се произнесла с коментар, но вицеканцлерът  на Германия - Зигмунд Габриел заяви, че след победата на "не", Ципрас изгори последните мостове, по които Гърция и Европа биха могли да се придвижат към компромис.  

 

 "Премиерът Ципрас си мисли, че е в по-добра преговорна позиция, но аз пък си мисля, че се лъже. Останалите 18 членове на еврозоната бяха съгласни предложенията. Гърците казаха "не", демокрация. Сега гръцкото правителство трябва да излезе с предложения, които да убедят останалите европейски правителства. Мисля, че положението на гърците ще се влошава от ден на ден", коментира председателят на Европейския парламент Мартин Шулц. Председателят на Еврогрупата пък определи резултата от референдума като “печален”.

 

Днес ще се произнесат и борсовите пазари, а на 20 юли изтича буферният период за неплатените вноски на Гърция към заема от МВФ, който вече е 3,5 милиарда евро. В четвъртък в Брюксел европейските лидери ще съберат за извънредна среща на върха. Тогава ще се срещне и Еврогрупата.

 

 

Като че ли засега Европа е склонна да предостави само хуманитарна помощ за населението на Гърция, но не и нова спасителна програма.