Според ЕС Гърция може да получи пари само като хуманитарна помощ

 

 

Първи оставки след решителното "не" на гръцкия референдум. Въпросът е поставена ли е на карта Еврозоната и има ли полезен ход за Европа и Атина? 

 

Гърция осъмна с оставка на финансовия си министър след нощ на всенароден триумф заради шумното гръцко "не"! Гръцкото сиртаки продължи до малките часове. А площад "Синтагма" се оказа тесен, за да побере радостта на привържениците на правителството. След сиртакито обаче дойдоха и въпросите – с каква стъпка Гърция ще тръгне към Европа. 

 

 Вече е ясно, че банковата ваканция ще бъде удължена. Опашките пред банкоматите остават,  а фалитът като че ли вече е все по-близо. 

 

След победата Ципрас не отиде на площада при хората, които му я донесоха. В кратко изявление през нощта гръцкият премиер заяви, че това не е вот срещу Европа, а за по-силен мандат в преговорите. 

 

Още по темата

"Като се имат предвид драматичните събития от предишната седмица, вие направихте един много смел избор. Въпреки това съм наясно, че даденият ми мандат не е мандат за излизане от Европа. А мандат, който засилва позициите ни в преговорите в търсене на работеща решение", заяви министър-председателят на Гърция

 

Въпреки увереността, сутринта се оказа по-мъдра от нощта и дойде първата оставка в кабинета – тази на финансовия министър Янис Варуфакис – основна фигура в преговорите с кредиторите. Решението беше обявено в емоционално послание в блога на самия Варуфакис, а след това публикувано в "Туитър". В което обяснява, че оставката му би била полезна за постигане на споразумение. 

 

Сутринта се оказа по-трезва и за хората на "Синтагма". Затова с притаен дъх сега гърците очакват да чуят какво значи тяхното "не" за Европа. И така- Гърция не иска икономии, но си иска еврото. Иска и още пари за затворените си банки. Ще ги дадат ли кредиторите? Европейските лидери вече започнаха неофициални совалки на високо ниво - има ли полезен ход за Брюксел -  предава. 

 

"Вече няма лесен изход за Гърция", обяви вицепрезидентът на ЕK и комисар за еврото Валдис Домбровсил в коментар на резултатите от референдума. Той припомни, че Гърция е получила от европейските данъкоплатци безпрецедентна финансова помощ. 
 

"Европа беше на страната на Гърция през цялото време на кризата", категоричен е вицепрезидентът на Еврокомисията. От 2010 година до сега Гърция е получила помощ от 184 милиарда евро, за да реализира реформи, които да й гарантират достойно и стабилно бъдеще. 

 

Еврогрупата ще се събере утре, но вече без Янус Варуфакис. Той бе пожертван, след като Брюксел  даде сигнал, че човек, който преди дни ги нарече “терористи”, е персона нон грата. Според наблюдатели именно Варуфакис е една от причините за провала на преговорите до сега.

 

Няма никакви гаранции, че Еврогрупата ще даде нов мандат за преговори утре. 
Според Еврокомисията гръцкото правителство до сега не е било способно да представи стратегия за излизане от кризата. И ако преди време е имало сигнали за плах растеж, то днес страната е пред фалит. 

 

Банкрут прогнозира и  вицеканцлерът на Германия Зигмар Габриел.

 

"Гърция вече е заплашена от пълна неплатежоспособност и фалит на страната. Икономиката е на ръба на колапса. Положението е по-тежко, отколкото преди", заяви Габриел.

 

Какво я чака Гърция ще стане по-ясно утре. Тогава своята дума ще кажат председателят на ЕК, Еврогрупата и лидерите на страните от Еврозоната.  Гръцкият премиер Алексис Ципрас е прекарал днешния ден в телефонни разговори - с Меркел, с шефа на Европейската Централна Банка и с руския президент Путин.

 

Репортери: Антоанета Николова, Георги Георгиев, Момчил Минков