Министерствата и агенциите трябва да ограничават разходите си

 

Замразяват заплатите на чиновниците. Министерствата и агенциите трябва да ограничават разходите си. Инструкцията е дадена от Министерството на финансите. 

 

В частния сектор, където заплащането не подлежи на каквито и да е регулации или ограничения, работят над 1 500 000 души. На всеки трима от тях има по един работещ в така наречения обществен сектор. Това са над половин милион служители. 

 

В държавното управление работят общо над 110 000 души, според официалните данни на Националния статистически институт. Сред тях е и Николай Наков, който работи в една от основните приходни агенции. В администрацията е от 21 години.

 

"Заплатите на държавните служители винаги са били ниски, но през годините имаше наредби, по различен начин наричани, за допълнително материално стимулиране. Имаше възможност за получаване на достатъчно пари под формата на премии”, разказва Николай. 

 

Сега обаче идва и ограничението, което Министерството на финансите предприема - замразяват се парите за заплати през следващата година.  

 

С указанията на ведомството за подготовката на бюджета за 2016 г. се цели запазването на финансовата дисциплина. Министерствата ще могат да предвиждат нови разходи през следващата година, само ако запазят или намалят задълженията си към доставчици.