В 23 области в България е обявен жълт код за горещо време

 

Сряда ще бъде най-топлият ден през последните седмици. Температурите в цялата страна ще достигат стойности между 35 и 38 градуса. Това съобщиха за Нова от Института по метеорология и хидрология към БАН.


За 23 области в България е обявен жълт код заради горещото време. Най-топло ще бъде във Видин, Велико Търново, Русе, Пловдив, Пазарджик, Сандански, информира синоптикът Анастасия Стойчева. Само в пет области на кодът е зелен - Търговище, Шумен, Добрич, Варна и Бургас.

 

 

Времето отново ще е слънчево, а около и след обяд - горещо.


В планините също ще е слънчево, а следобед на места ще има незначителна купеста облачност. Вятърът ще е слаб от изток-югоизток.


По Черноморието ще бъде слънчево и топло. Максималните температури ще са между 27 и 30 градуса. Вълнението на морето ще е 1-2 бала. Температурата на морската вода е 23-25 градуса.


Именно заради температурните рекорди в сряда, в София ще се раздава безплатна минерална вода.

 

Около 12.00 ч. ще бъдат разкрити няколко пункта за безплатна вода - пред езерото „Ариана“ в Борисовата градина и на площад „Света Неделя“. През следващите дни до края на седмицата вода ще се раздава и пред „Женския пазар“ - на ул. „Екзарх Йосиф“ и ул. “Стефан Стамболов“. Вода ще има до изчерпване на количеството.

 

Сериозното затопляне обаче ще премине твърде бързо. Дъжд ще завали още в четвъртък следобед, а в петък живакът вече ще достига далеч по-ниски стойности. Възможни са и градушки.

 

От Пътната агенция издадоха заповед за спиране на тежкотоварните камиони във всички области, където температурата достигне 35 градуса.