Реструктурирането на дълга на Атина не целял да ощети европейските данъкоплатци

Още по темата

Кризата в Гърция е проблем не само на страната, но и на цяла Европа. Това заяви премиерът на южната ни съседка Алексис Ципрас в реч пред членовете на Европейския парламент в Страсбург. 


Вярвам, че заедно можем да се справим с това историческо предизвикателство”, каза още Ципрас.


Той бе категоричен, че планът за реструктуриране на гръцкия дълг няма за цел да ощети европейските данъкоплатци.


Ципрас каза още, че на референдума в неделя сънародниците му са отхвърлили предложенията на кредиторите за „затягане на коланите” в замяна на финансова помощ, защото са имали много трудни моменти през последните години. Реформите, направени до момента, не дали очаквания резултат в борбата с корупцията и олигархията. Вината за това обаче не била на сегашното правителство, а на неговите предшественици.


Поемам отговорността, за всичко, което се случи през последните пет месеца и половина, откакто съм на власт. Но кризата настъпи много по-отдавна – преди пет години и половина”, заяви Ципрас.


Той призова европейските партньори да положат усилия, за да не се допуска разделение на Стария континент.

 

"Ще продължим с реформите, но търпението и устойчивостта на гърците се изчерпа. Ние бяхме лабораторията на Европа за тестване на мерките за икономии. Спасителните мерки не бяха за хората, а за банките", подчерта гръцкият премиер.

 

Той допълни, че Гърция ще представи конкретни предложения на страните от Еврозоната в съответствие с решението на срещата на върха на групата. "Ние ще представим конкретни предложения до два дни", каза още Ципрас.

 

В изказването си Ципрас заяви, че парите, които са били отпуснати на страната му, никога не са стигнали до гръцкия народ, съобщават френски медии, цитирани от Агенция "Фокус". Премиерът уточни, че парите са били похарчени за спасяването на банките.